[...] dawce glukozy jest mowa, jednak wszystko sugeruje, iż 75 g glukozy). Takie samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin [...]
[...] 2% w grupie wysokowęglowodanowej, odnotowały zmniejszenie stężenia leptyny w surowicy o 30,8%, w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek [...]
[...] (ang. Weight Watchers) oraz Zone w czasie 1 roku. Odnotowano spadek masy ciała od 2.1 do 3.3 kg. Skuteczność diet była podobna, a różnią się one zasadniczo: Atkins 25-35% protein, 5-20% węglowodanów, 54-60% tłuszczów, Ornish 14% protein, 77% węglowodanów, 9% tłuszczów, Weight Watchers (20% protein, 55% węglowodanów, 25% tłuszczów). Więcej czy [...]
[...] co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
[...] wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Jakie są najlepsze źródła [...]
[...] supresja testosteronu endogennego. Jakie molekuły mają znaczenie w biosyntezie testosteronu? W syntezie testosteronu uczestniczą: StAR (ang. steroidogenic acute regulatory protein) - białko transportujące cholesterol przez błonę mitochondrialną; jak sama nazwa wskazuje to białko odpowiada za transportu cholesterolu do mitochondriów (wewnętrznej [...]
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach już widać szał świątecznych zakupów. Trudno jest Ci znaleźć prezent dla bliskiej osoby, która ćwiczy na siłowni? Nie martw się! Stworzyliśmy listę najlepszych gadżetów i upominków, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę! W dodatku kupując niektóre z nich w naszym sklepie internetowym, [...]
[...] odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni [...]
[...] bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: http://www.planeta.fm/Newsy/O-tym-sie-mowi/Mloda-kulturystka-zmarla-bo-zjadla-za-duzo-bialka-Osierocila-dwoje-dzieci [...]
[...] na ciężarach z wykonywaniem skoków, uderzeń itd.) Teza nr 2 „Glikogen należy uzupełniać po treningu siłowym w pierwszej kolejności, gdyż inaczej organizm nie przyswoi protein”. Nie jest to prawda. Z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że trening siłowy wcale nie powoduje ogromnych strat glikogenu (patrz teza nr 1). Normal [...]
[...] diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru [...]
[...] badań, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Referencje: Toth MJ, Poehlman ET, Matthews DE, Tchernof A, MacCoss MJ. Effects of estradiol and progesterone on body composition, protein synthesis, and lipoprotein lipase in rats. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001;280:E496–E501 Smith GI, Reeds DN, Hall AM, Chambers KT, Finck BN, Mittendorfer B. [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] androstanolon (5α-DHT lub DHT, dihydrotestosteron) „Nadmiar białka tuczy” Nie, nikt tego nie udowodnił. Wręcz przeciwnie, w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach [...]
[...] g (b) od 6,2 g do 11 g (b) 5 g 3,8 g 4,1 g; 12,4 g egzogennych (a) Kiedy stosować? Pod koniec treningu, po treningu oraz w ciągu dnia, jako uzupełnienie posiłków ubogich w proteiny. Na noc lub między posiłkami, jeśli nie jemy >4 h. Po treningu, w ciągu dnia. Wg potrzeb. Zdrowie stawów i skóry. W ciągu dnia i na noc. Źródło: Michaela C. [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do sytuacji, gdy białko dostarczałoby tylko 20% energii. Mikkelsen i wsp. wykazali, że osoby [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
[...] się z zwiększonym wydalaniem wapnia i fosforanów w moczu. Utrata wapnia i fosforanów może przyczyniać się do uszkodzeń kości oraz zaburzać procesy „wbudowywania” protein w mięśniach. Obciążeniu podlegają nerki, gdyż wydalane są duże ilości wapnia (z tkanki kostnej), kwasu moczowego i fosforanów. A sprzyja to powstawaniu kamieni [...]
[...] dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe [...]